Автомобільний скарб: в гаражі виявили новенький “Запорожець” (Відео)

У Києві знайшли абсолютно новий ЗАЗ-968МБ, який ніколи не ставилося на облік в ДАІ.

Про чергову незвичайну знахідку в своєму блозі розповів користувач з ніком Roma-Urraco. За його словами, ще в січні один з підписників розповів, що у його знайомого в гаражі стоїть абсолютно новий “Запорожець” моделі 968. Надалі блогер зв’язався з власником автомобіля.

Як виявилося, мова йде про ЗАЗ-968МБ, який все своє життя простояв в гаражах без руху. Автомобіль являє собою спеціальну заводську модифікацію для інвалідів, у яких пошкоджені або ампутовані обидві ноги. Всі органи управління машиною – ручні, хоча на підлозі також збереглися педалі. На лобовому і задньому склі присутні характерні жовті наклейки.

На одометрі “зазика” значиться пробіг – 22 кілометри. Побіжний огляд машини показав реальність цих показань. По шильдіку і написів на шинах (“Зроблено в Україні”), стало зрозуміло, що автомобіль був виготовлений вже після розпаду СРСР, в період з 1991 по 1994 рік. Швидше за все, “Запорожець” був випущений в 1993 році. А враховуючи, що в 1994 році Запорізький автозавод повністю перейшов на передньопривідні “Таврії”, мова йде про машину з останніх партій.

Подібні “Запорожці” з ручним управлінням не продавали. Інваліди Великої Вітчизняної війни мали право отримати їх абсолютно безкоштовно, але без права продажу. Багато ветеранів самі за кермо не сідали, а віддавали пільгові автомобілі родичам, або ставили в гаражі. По всій видимості, саме це сталося з цим “Запорожцем”.

На жаль, довгий час цей ЗАЗ-968МБ зберігався в сирому гаражі. Тому в нижній частині кузова вже почала проступати корозія, а на бамперах пошкодилося хромоване покриття. Надалі машину перевезли в сухий гараж, але усуненням дефектів ніхто не займався.