Київ без пробок: в столиці задумали дорожню революцію

Київська влада планує до кінця року організувати систему “розумних” світлофорів, щоб розвантажити столичні дороги і позбутися від пробок.

Про це пишуть “Вести”.

Відзначається, що в планах організувати 19 маршрутів із “зеленою хвилею” світлофорів, яка дозволить автомобілям пересуватися по місту практично без зупинок. Серед нових маршрутів: вул. Довженка – вул. Теліги – пр. Бандери; вул. Щербаківського – вул. М. Гречка; вул. Братиславська – пр. Бандери – пр. Броварський; пр. Палладіна – пр. Бандери – пр. Броварський; пр. Заболотного – Столичне шосе – пр. Бажана та інші.

За словами керівника Центру автоматизованої системи управління дорожнім рухом (АСКДР) Сергій Полішко, система автоматично визначає, з якою швидкістю рухається потік, і вибирає оптимальний світлофорний режим для побудови “зеленої хвилі”, при якій автомобіль, рухаючись з певною швидкістю (близько 50 км / год), завжди буде потрапляти на зелений сигнал світлофора.

“Ми плануємо до кінця року підключити до” зеленої хвилі “всі основні маршрути з найбільшим трафіком руху. В ідеалі при швидкості руху 45-55 км / год ви могли б постійно проїжджати до кінця маршруту”.

Зараз в тестовому режимі в столиці облаштовано дев’ять “зелених” маршрутів, серед них, зокрема, пр. Перемоги – бул. Шевченко – бул. Л. Українки – вул. Бойчука (колишня Кіквідзе ред.) – пр. Бажана. Але на практиці “зелена хвиля” працює слабо.

За словами урбаниста Григорія Мельничука, по-перше, заважають рухатися з однією швидкістю пробки, по-друге, навіть без пробок самі водії не тримають швидкість на потрібній позначці.

“Дуже мало водіїв знають, з якою швидкістю необхідно рухатися, щоб потрапити у хвилю. Тому на дорогах слід встановлювати відповідні обмежуючі знаки”, – пояснив він.

Крім того, на столичних дорогах з’являться електронні табло з інформацією про ситуацію на дорогах в реальному часі, зокрема, про затори, перекриття та інші ускладнення руху в місті – влада вже направила запит на виділення коштів для закупівлі 50 таких пристроїв.

За словами Полішко, такі табло (ціна кожного – 200 тис. грн) з’являться на в’їздах в місто, а також у місцях, де ведуться дорожні роботи.

У свою чергу в КП “Київдорсервіс” заявили, що планують встановити на складних розв’язках спеціальні напрямні колірні шеврони.

“Почнемо із в’їзду на міст Патона. Зараз співробітники Центру завершують монтаж шевронів і з дня на день будуть встановлені щити на в’їздах на розв’язку – із зазначенням напрямків і кольорів, за якими водії будуть орієнтуватися”, – розповів голова підприємства Віктор Черній.


Не пропустіть