Верховна рада проголосувала за нові закони щодо розмитнення авто

Депутати Верховної Ради України проголосували за два законопроекти №8487 і №8488, які повинні зробити розмитнення авто більш доступним і остаточно вирішити проблему нерозмитнених авто в Україні. “За” проголосували 256 депутатів з 450.

Законопроект 8487 передбачає зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизом легкових ТЗ, тоді як проект закону №8488 вносить зміни до Митного кодексу та деяких законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Якщо говорити більш звичною мовою, то мета нових законів: зменшення розміру акцизного податку на авто, скасування заборони на митне оформлення ЄС, які не відповідають екостандарти Євро-5, а також посилення контролю за переміщенням і використанням транспорту, зареєстрованого в інших країнах.

Водночас зі зниженням мит планують запровадити і жорсткіші покарання для порушників.

Порушення строків реєстрації для транзитних авто:

понад 20 діб — 85 тис. грн (замість 8,5 тис.)
понад місяць — 170 тис. грн
За порушення режиму тимчасового користування автівкою:

понад 10 діб 85 тис. (замість 17 тис.)
понад місяць — 170 тис. грн

Нагадаємо, згідно з новим законом розмитнення б/у авто має стати в Україні приблизно на одному рівні з Польщею. Передбачено, що акциз буде розраховуватися за такою схемою: базова ставка авто (бензин – 50 євро, дизель – 75 євро), помножена на два коефіцієнта – об’єму і віку. Тобто, розмитнення 10-річного автомобіля з бензиновим мотором на 2 тис.куб.см обійдеться в 1500 євро.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть