Вoдiям дoплaчувaтимуть зa вiдмову від стaрoго авто

Не секрет, що однією з країн Європи, з якої українці старанно вивозили нерозмитнені автомобілі, була Литва. Старі автомобілі тепер частково розмитнили, деякі ще експлуатують на єврономерах. Але головне – вони в нашій країні.

А ось влада Литви планує запропонувати автомобілістам грошову компенсацію в розмірі декількох сотень євро, якщо вони здадуть старі автомобілі, а замість них куплять більш екологічні транспортні засоби або почнуть користуватися громадським транспортом.

Відповідний проект зараз розробляється в Міністерстві охорони навколишнього середовища Литви. Це повинно поліпшити екологічну ситуацію в країні.

Від яких автомобілів запропонують відмовитися жителям Литви – поки не відомо. Експерти не дійшли спільної думки про те, які машини забруднюють навколишнє середовище. Також ще не відома точна сума грошової компенсації.

Поки в Литві тільки планують таку програму, у Великобританії її почнуть тестувати в цьому році. Правда, британцям за відмову від авто будуть платити не одноразово і не «кілька сотень євро», а 3000 фунтів стерлінгів на рік (це приблизно 3500 євро). Учасники програми гроші отримають на рахунок мобільного додатку.

Спочатку тільки близько 100 британських автомобілістів, якщо відмовляться від своїх машин, зможуть отримувати грошову компенсацію. Якщо проект виявиться ефективним, то тоді кількість учасників збільшиться в рази: його поширять по всій Великобританії.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть