Міфи про трансмісії: що краще – «автомат» або «механіка»?

Незважаючи на значне переважання коробки «автомат», багато людей не готові відмовлятися від «механіки». Існують прихильники і противники кожного виду трансмісії в автомобілі, і щоб не помилитися при виборі, слід дізнатися переваги і недоліки обох.

Велика частина уявлень про трансмісії є міфами

Міф 1. Автоматична коробка передач витрачає більше палива. Для перших автомобілів з «автоматом» це було реальністю, але зараз комп’ютерні системи роблять витрату палива оптимальною, і іноді навіть більш вигідною, ніж при «механіці».

Міф 2. АКПП «тупить» і не так динамічна. Автомобілі з автоматичною передачею здатні підлаштовуватися під манеру їзди водія, що дуже зручно, якщо машиною користується декілька членів сім’ї. Автоматизовані системи запам’ятовують особливості водіння і дуже швидко переключаються з плавної їзди на швидкісну і динамічну.

Міф 3. «Автомат» не здатний безперебійно працювати так само довго, як «механіка». Будь-яка трансмісія потребує профілактики та оновлення, чи то автомат чи механіка. Іноді остання програє, якщо за кермом автомобіля сидить недосвідчений водій.

Міф 4. ККД механічної коробки передач вище. Цей міф перестає бути міфом, якщо водій має належний досвід і вміє правильно навантажувати двигун.

Переваги та недоліки автомобільних трансмісій

Що краще: автомат чи механіка? Відповісти на це питання можна, вивчивши плюси і мінуси кожної з цих трансмісій.

Механічна коробка передач

плюси:
– автомобіль коштує дешевше;
– обслуговування і ремонт вигідніше;
– великий експлуатаційний потенціал;
– двигун може запускатися без стартера;
– можливе буксирування на гнучкому і жорсткому тросах.

мінуси:
– потрібне постійне перемикання передач;
– менше уваги приділяється дорозі;
– у недосвідчених водіїв буває перевантаження мотора;
– великий проміжок перемикання передач.

Автоматична коробка передач

плюси:
– комфортне керування автомобілем;
– уважніший контроль дороги;
– висока екологічність;
– менший проміжок перемикання передач.

мінуси:
– висока вартість автомобіля;
– дорожнеча ремонту і ТО;
– неможливо завести при розрядженому акумуляторі і несправному стартері;
– буксирувати автомобіль складніше.

Коробка передач легкового авто часом є основним критерієм вибору автомобіля. Покладатися слід на кілька моментів: фінансові можливості, водійський стаж, особисті переваги. Автоматична коробка передач підходить для тих, хто бажає контролювати процес їзди, бути включеним в рух, піклується про навколишнє середовище і часто їздить за кермом. «Автомат» дозволяє заощадити сили і менше втомлюватися.

«Механіка» – найкращий варіант для тих, хто піклується про розмір витрат на утримання і обслуговування автомобіля. Механічна коробка передач дозволяє краще відчувати машину, більш придатна для суворих кліматичних умов. Згодом процес перемикання передач стає автоматизованим, і водій вже не звертає уваги, що на це йде якийсь час.


Не пропустіть