З прaвил ПДР прибрaли супeрчливий момент

Можливість оформлення страхового поліса в електронній формі була створена вже більше року назад. Однак, при внесенні змін до законодавства, не врахували всі аспекти і момент саме перевірки/пред’явлення поліса залишився колишнім. Створилася така правова ситуація, з одного боку можна було придбати електронний поліс, а пред’являти треба було все одно паперовий. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Завдяки спільним зусиллям і роботі МВС і Національної поліції, зокрема Департаменту патрульної поліції, і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг 27 березня 2019 року уряд прийняв зміни до пункту 2.1. Правил дорожнього руху (постановою № 258).

Тобто водій зможе пред’явити страховий поліс на телефоні, планшеті або іншому пристрої. А поліцейський при цьому перевіряти його дійсність буде за допомогою спеціального логістичного пристрою.

Зміни до Правил дорожнього руху полягають у викладі підпункту д) в новій редакції, а саме:

«Діючий страховий поліс (страховий сертифікат «Зелена карта») про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір даного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдині централізовані базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення)».

Джерело autonews.ua

Не пропустіть