Як 3d друк змінить проектування автомобілів

Згідно з останніми дослідженнями, проведеними на базі Гарвардського університету, середньостатистичний американець в процесі водіння автомобіля витрачає близько 101 хвилини щодня. Якщо перевести цю цифру до більш тривалого періоду, за все життя людина проводить за кермом вражаючі 37 935 годин. При цьому, кількість витрачених грошей на паливо прирівнюється до первісної вартості авто.

Але починається нова ера автомобілебудування а виробники вже зараз роблять все максимально можливе, щоб підвищити інтерес споживачів саме до свого продукту. Чому людина може прикрасити своє робоче місце, створити індивідуальний дизайн кросівок за допомогою інтернету, але до сих пір має обмежуватися лише тим невеликим вибором, який надають виробники авто? Кілька колірних рішень, невеликий вибір оздоблювальних матеріалів в салоні і якісь конструктивні відмінності, які впливають на ходові показники це все, що входить в пакет готових рішень.

Одного разу у майбутнього автовласника з’явиться унікальна можливість прийти в автосалон, проконсультуватися з дизайнером і створити власне авто за допомогою . Найголовніше з кожним роком така можливість стає все більш імовірною.

Самостійне проектування авто

Варто нагадати, що автомобільна промисловість це гігантська сфера. Світовий сумарний дохід автовиробників становить близько 9 трильйонів доларів. Щорічно з’являються і зникають нові компанії. Одні витримують конкуренцію, інші відправляються в небуття, так і не прославившись, а впливає на це споживач, який хоче максимальної персоналізації.

Основна проблема в реалізації персоналізації полягає в тому, що в даний момент такі авто якщо і з’являться, то займуть досить вузьку нішу, яка кане в небуття. Але в майбутньому, кожен користувач зможе створити під себе саме такий автомобіль, який захоче, а допоможуть йому в цьому 3D печать автомобиля.

Виробники вже зараз теоретично можуть створити керовану CAD-систему для своїх покупців. Клієнт зміг би самостійно додати вже в готовий проект власні рішення, які відповідають його потребам, наприклад, додаткові колеса. Сама ж програма не тільки внесе корективи в модель, а й протестує віртуальний варіант авто в своєрідною пісочниці.

На думку експертів, вартість виробництва авто подібним методом, здатне знизити ціну на роботи та витратні матеріали в 3-4 рази. Але тут також необхідно враховувати такий показник, як безпека. Вся автомобільна промисловість будується на парадигмі цієї характеристики, і якщо виробник дасть користувачеві можливість самостійно конфігурувати автомобіль, необхідні спеціальні методики для обчислення цього показника. Також потрібно буде використовувати різні по міцності, і іншим характеристикам, матеріали і проводити безліч додаткових досліджень.

В якості порівняння можна навести аерокосмічну промисловість. Дослідники з цієї області протягом довгих років проводили безліч експериментів, в результаті яких вдалося створити ряд матеріалів з надміцних вуглецевих волокон. Саме з їх допомогою можна буде створювати міцні деталі з високими експлуатаційними характеристиками.

Порушення правил проектування автомобілів

Технології 3d друку відкривають безліч горизонтів для творчості в сфері автомобілебудування. Кожна людина здатна створити унікальне, пристосоване тільки для себе транспортний засіб, але вся проблема полягає в тому, що клієнт найчастіше сам не знає, чого хоче. До того ж, переважна частина людей просто не зможе спроектувати транспорт, який буде безпечним, функціональним і доступним одночасно.

Якщо реалізувати можливість самостійного створення авто, багато існуючі правила проектування будуть сильно порушені, але передбачається, що паралельно можуть бути створені аналізують технології, які будуть визначати ці порушення і виправляти їх в автоматичному режимі. При цьому велика частина параметрів користувача збережеться. У міру поліпшення 3d технологій, самостійне проектування дійсно може стати реально.

Тут же варто згадати про найголовнішу вигоді для виробників більше не потрібно штампувати тисячі автомобілів з різними конфігураціями, збірками і т. Д. Користувач сам визначить функціонал свого авто, його зовнішній вигляд і відправить проект на виробництво. Далі, програмне забезпечення виправить помилки і недоліки і запустить процес друку. Tesla Motors практично з початку свого існування практикують подібний підхід, збираючи аванс з майбутніх власників безпосередньо перед стартом виробництва.

Ще один плюс поліпшення екології, так як фабрики не працюватимуть цілодобово безперервно, а конвеєри будуть включатися тільки під час друку.

Існує безліч варіантів розвитку подій в сфері виробництва автомобілів. Можливо 3d принтери повністю замінять величезні конвеєри, заводи і людей, але може бути і таке, що з’явиться більше просунута технологія, яка підімне під себе всі переваги відомих технологій.


Не пропустіть