Скільки коштує ремонт коробки

Одним з важливих елементів автомобіля є коробка передач. Цей агрегат являє собою складний механізм і вихід його з ладу є наслідком безграмотної експлуатації. Скільки коштує ремонт коробки зможе відповісти тільки професіонал автоцентру, що спеціалізується на ремонті трансмісій.

Історія появи коробки передач на автомобілях.

Основоположником першого в світі механізму, що нагадує по своїй конструкції роботу коробки передач, став інженер Бенц. У 1886 році німецький інженер Карл Бенц отримав патент на автомобіль. Проблема передачі крутного моменту з двигуна на колеса була вирішена за допомогою найпростішого механізму. Він вдавав із себе два диски різного діаметру з канавками на ведучому валу. Ці два диска з’єднувалися з валом двигуна за допомогою звичайного ременя. Перестановка ременя з одного диска на інший здійснювалася за допомогою важеля.

На початку руху, коли був необхідний високий крутний момент, задіявся великий диск. Після того, як автомобіль рушав і починав набирати швидкість, ремінь переміщався на диск з меншим діаметром. Ця конструкція пізніше була вдосконалена Вільгельмом Майбахом, який замість дисків встановив зубчасті колеса, а ремінь поміняв на ланцюг. До речі, такий механізм застосовується на велосипедах і в наш час. А вже на початку 20 століття француз Луї Рено для передачі моменту на колеса запропонував використовувати замість ланцюгової передачі карданний вал.

Йшли роки, удосконалювалися автомобілі. Зазнали серйозних змін і коробки передач, перетворившись на тонко налаштовані інженерами складні механізми. Тому перш ніж отримати відповідь на питання, скільки коштує ремонт коробки, необхідно чітко визначити несправність.

Скільки коштує ремонт механічної коробки передач (середня ціна від скількох до скількох).

Розрізняють два основні види коробок передач: механічні та автоматичні. І ті й інші складають елемент трансмісії автомобіля. Механічні коробки (МКПП) більш прості по конструкції і надійніше автоматичних (АКПП). МКПП по суті це шестерний редуктор з різними ступенями передачі крутного моменту. За рахунок многоступенчатости змінюється подача крутного моменту. Перемикання передач проводиться вручну. Кожній передачі відповідає певне передавальне число.

Для того щоб не задаватися питанням, скільки коштує ремонт коробки необхідно дотримуватися ряду правил. Зазвичай основні інструкції прописані в книзі-мануалі автовиробника, прикладеного до автомобіля. Запорукою тривалої експлуатації МКПП є:

контроль рівня масла в картері коробки і своєчасна його заміна.

дотримання діапазону мінімальної і максимальної швидкості руху для кожної передачі.

включення задньої передачі здійснювати тільки після повної зупинки автомобіля.

уникати різких рушанні з місця, особливо на твердих покриттях.

Ціни на ремонт МКПП японського та корейського виробництва починаються від 12000 і, залежно від складності, можуть досягати 30 000 рулів.

На автомобілях німецького виробництва від 16000 до 45000 рублів.

Історія появи автоматичної коробки передач на автомобілях.

Основною причиною появи АКПП стало прагнення людства до комфорту і зручності. Головною відмінністю даного виду коробки є відсутність зчеплення. Залежно від режимів та умов руху автомобіля автоматично вибирається швидкість. Роль зчеплення в АКПП виконує гидротрансформатор, який був запатентований ще в 1903 році німецьким винахідником Феттінгером.
Історія доносить до нас перші відомості появи автоматичних коробок на автобусах шведської фірми Лісхольм-Сміт у 1928 році. Першим же серійним легковим автомобілем, оснащеним АКПП, став американець Buick Roadmaster в 1947. Хоча з 1940 року ряд моделей GM, як опція, оснащувалися автоматичними трансмісіями. Це були моделі люксових брендів Oldsmobile, Cadillac і Pontiac.
Застосовуваний на них тип трансмісії отримав робочу назву Hydra-Matic і згодом став встановлюватися і на машини інших марок. Конструктивно трансмісія являла собою поєднання гідромуфти з чотириступінчастою планетарної коробкою передач. Остання мала автоматичне гідравлічне управління. У п’ятдесятих роках компанія Mercedes-Benz, при розробці власної конструкції автоматичної трансмісії, взяла за основу саме Hydra-Matic.

Пізніше, в 1956 році GM удосконалила цю коробку. Нова АКПП отримала назву Jetaway. Основна її відмінність полягало в застосуванні двох гідромуфт, замість однієї на Hydra-Matic. Це дозволило поліпшити плавність перемикання передач, але одночасно призвело до загального зниження ККД. На Jetaway з’явився режим положення важеля селектора перемикання передач Parking (Р).

Раніше, в 1947 році, з’явилася нова розробка GM. Якраз цю двоступеневу автоматичну трансмісію Dynaflow встановлювали на Buick. У цьому типі АКПП гідромуфта була замінена на гідротрасформатор, який компенсував відсутність третьої передачі властивість підвищувати крутний момент.

Скільки коштує ремонт автоматичної коробки передач (середня ціна від скількох до скількох).

Сучасні автоматичні трансмісії мають складну конструкцію і вимагають дбайливого відношення в процесі експлуатації. Крім уже згадуваної АКПП з гідротрансформатором, існують і інші різновиди автоматичної трансмісії. Це автоматизована безступінчата трансмісія (коротко її називають варіатор) і типтроник (стептронік). Широке поширення отримали і так звані роботизовані коробки (преселективна коробка) різних виробників як найбільш перспективні.

Оскільки все більша кількість автомобілів комплектуються АКПП, автосервісів спеціалізуються на їх ремонті достатньо. Найважливіше не помилитися у виборі.

Алгоритм дій і ціни професійних фахівців ремонтників АКПП такі:

діагностика АКПП, що включає тест-драйв, комп’ютерну діагностику і частковий демонтаж вузлів 1000 руб

монтаж-демонтаж вузла 3000-6000 руб

повна перебирання коробки, промивка системи охолодження, запуск під навантаженням 17000 руб

ремонт гідротрансформатора 6000 руб

ремонт електронного блоку управління, датчиків, проводки – згідно з кошторисом

заміна трансмісійної рідини 1000 руб

Середня вартість капітального ремонту АКПП від 40000 руб.

Сертифіковані автосервіси дають гарантію на 2 роки або пробіг 150 000-200 000 км.

Чи можна самому полагодити коробку передач?

Несправності коробок передач є наслідком серйозних поломок, а вартість самого агрегату може досягати третини вартості машини. Якщо ви не володієте достатнім рівнем знань в ремонті трансмісії, то краще довірити цю справу професіоналам.


Не пропустіть