Водіям нагадали про відповідальність за відсутність вогнегасника в авто

Почастішали випадки, коли поліція перевіряє наявність вогнегасників у автомобілях і накладає штрафи.

Зазвичай поліція накладає штраф за відсутність вогнегасника згідно з ч. 1 ст. 121 КУпАП. Ця норма передбачає відповідальність за керування водієм транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється, у вигляді штрафу в розмірі 340 грн.

Водночас частина 1 статті 121 КУпАП визначає відповідальність у разі керування транспортним засобом з технічними несправностями, з якими експлуатація його забороняється.

Проте, відсутність вогнегасника не є технічною несправністю. І відповідно немає підстав для застосування ч.1 ст.121 КУпАП. Такі дії можуть передбачати лише накладення попередження згідно зі статтею 125 КУпАП, як у випадку інших порушень правил дорожнього руху.

Отже, вогнегасник повинен бути в автомобілі. Відсутність вогнегасника це порушення вимог ПДР щодо комплектності автомобіля. Водій особисто не зобов’язаний пред’являти вогнегасник інспектору на місці зупинки. Також закон не зобов’язує водія надавати відповідь на запитання чи є в автомобілі вогнегасник. Самостійна згода водія про відсутність вогнегасника є підставою для накладення адміністративного стягнення. За відсутність вогнегасника передбачено попередження, яке оформляється шляхом винесення постанови про накладення адміністративного стягнення.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть