Водіям нагадали про штраф за поломку габаритних вогнів

Таке порушення ПДР як несправні габаритні вогні легко ідентифікується працівниками поліції в дорозі. Особливо у темну пору доби.

За керування автомобілем в темну пору доби із несправними габаритними вогнями передбачено штраф 340 грн (ч.1 ст.121 КУпАП). Це у разі якщо порушення вчинено вперше і до того водій не притягувався до відповідальності за такі порушення.

Якщо водій «перший» штраф не оскаржив і оплатив, то він погодився, що він є порушником і його очікують далі гірші наслідки. А саме, якщо порушення вчинено повторно протягом року, то до водія може бути застосовано такий захід впливу як позбавлення права керування від 3-х до 6-ти місяців (ч.4 ст.121 КУпАП).

Відповідно до п. 31.6.б ПДР забороняється подальший рух транспортних засобів, у яких в темну пору доби не горять обидві лампи задніх габаритних ліхтарів, та п.31.4.3.а ПДР у разі порушення режиму роботи однієї з двох ламп. Проте ця заборона стосується подальшого руху по запланованому маршруту, а не евакуаційних заходів у разі виявлення несправностей.

У разі виникнення в дорозі несправностей габаритних вогнів, водій повинен вжити заходів для їх усунення на місці. Але якщо на місці це зробити неможливо (відсутні запасні лампи чи інструмент), то водій повинен їхати якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть