В Україні штрафи порушникам можуть збільшити в 10 разів

Верховна Рада України (далі – ВР) пропонує переглянути штрафи для водіїв. Найближчим часом кількість порушників швидкісного режиму збільшиться. Зміни до законопроєкту №6523 про адмінпорушення передбачають збільшення штрафів. Усі необхідні документи винесено на друге читання.

Прогноз для порушників виявився невтішним. У воєнний час закони дуже суворі, тому такий проект можна швидко затвердити і підписати. Цього разу водіям краще не ризикувати з виїздом на дорогу, адже штрафи за порушення можуть зрости в 10, 15 і більше разів.

Як зміняться штрафи
Документ передано до Верховної Ради на розгляд та реєстрацію у січні 2022 року. Якщо він пройде в першому читанні, якщо він пройде в другому читанні, решту підписує тільки Президент. Після цього зміни набудуть юридичної сили.

Серед поправок пропонуються зміни до ст. Циркуляр 122, тобто розмір штрафу за перевищення швидкості понад 80 км/год збільшено до неоподатковуваних мінімум 200 юанів. Наразі за такі порушення водії платять лише 340 гривень. Після прийняття змін сума буде збільшена вдесятеро до 3400 гривень.

Якщо швидкість перевищить 100 км/год, розмір штрафу рекомендується змінити та збільшити до неоподатковуваного мінімуму 250 (4250 грн). Наразі правопорушники заплатили лише 1700 гривень.

Якщо водій транспортного засобу виїжджає на зустрічну смугу, різко змінює швидкість або змушує інших водіїв вживати подібних заходів, що загрожують його безпеці, у цьому випадку він (порушник) повинен сплатити штраф у розмірі 300 мінімальних розмірів (5100 грн).

Згідно з чинним законодавством, у разі виникнення надзвичайної ситуації порушники все ще зобов’язані сплатити штраф у розмірі 1700 гривень.


Не пропустіть