Безпідставна зупинка авто поліцією: як поводитись водіям в Україні

У минулому, поліцейські мали широкі повноваження щодо зупинки автотранспорту за їхнім розсудом. Багато водіїв були відомі з ситуаціями, коли інспектор під час зупинки одразу вимагав: “Покажіть ваші документи!”. При цьому, часто не називаючи конкретну причину зупинки. Нині закон врегульовує правила зупинки, пише SUV News.

Згідно зі статтею 35 Закону “Про національну поліцію”, чітко визначено підстави для зупинки автотранспорту. Поліцейські можуть здійснювати зупинку транспортних засобів лише за конкретними законними підставами, такими як порушення правил дорожнього руху або наявність видимих ознак технічних проблем з автомобілем.

Згідно зі статтею 18 цього Закону, поліцейський повинен відразу представитися, назвавши своє прізвище, посаду та спеціальне звання, а також пред’явити службове посвідчення, якщо водій вимагає цього. Також він має повідомити водія про конкретну причину зупинки, надаючи докладний опис підстави, визначеної у статті 35 Закону.

Якщо поліцейський не представився, не подав посвідчення та не оголосив конкретну причину зупинки, водій має право на безперешкодний рух. Водій також може запитати про дозвіл на продовження руху і, якщо неправомірна зупинка триває, повідомити про це лінію екстреного виклику 102.

Водій повинен вимагати від поліцейського виконання його обов’язків згідно із Законом (пред’явлення, подачу посвідчення та оголошення причини зупинки). Якщо поліцейський відмовляється виконувати ці обов’язки, водій має право звернутися за допомогою і, за необхідності, повідомити про неправомірні дії працівників поліції.


Не пропустіть