Реєстрація авто в Україні: нові правила та камені спотикання

З початку цього року для того, щоб поставити автомобіль на облік не потрібно ні МРЕВ, ні довідка-рахунок. Наскільки автомобілістам стало простіше реєструвати свої транспортні засоби та які особливості реєстрації авто в Україні розбиралися ckp.in.ua.

Після того, як у листопаді 2015-го року ліквідували МРЕВ та натомість було створено Національну поліцію та її підрозділи, які законодавчо наділені повноваженнями у сфері нагляду за безпекою дорожнього руху та реєстрації і зберігання відомостей про транспорт, процедура реєстрації авто змінилася. У першу чергу, зміни стосуються пакету документів, які необхідні для того, щоб поставити автомобіль на облік.

Які документи слід мати?

З цього переліку, зокрема, виключено довідку-рахунок. Таким чином, щоб зареєструвати авто, тепер достатньо мати документи, що підтверджують правомірність придбання транспортного засобу. До них належать:

договори та угоди, що встановлюють право власності на транспортні засоби;
копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;
довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску;
акт приймання-передачі транспортних засобів, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача;
митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане митним органом посвідчення про реєстрацію транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
договір фінансового лізингу;
акт про проведений аукціон або постанова та акт про передачу майна стягувачу в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби.

Хто та як реєструє авто?

Крім цього, тепер транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами у сервісних центрах МВС. Згідно Постанови Кабінету Міністрів “Про затвердження порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марко і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів” власники авто та особи, що експлуатують транспортний засіб на законних підставах зобов’язані зареєструвати автомобіль протягом 10 днів з моменту придбання. Строк державної реєстрації продовжується лише у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів.

“Державна реєстрація або перереєстрація транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, які вони подають особисто або через уповноваженого представника. Таким чином, для того, щоб зареєструвати авто присутність власника автомобіля не є обов’язковою. Для реєстрації автомобіля необхідно мати документи, що посвідчують особу власника або підтверджують повноваження його представника і правомірність придбання, ввезення чи митного оформлення транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма”, – говорить юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Катерина Коваленко.

За словами юриста, дуже часто автомобілістів хвилює питання, чи можна зареєструвати авто не за місцем свого проживання. Відповідь на це питання міститься у п. 24 вищевказаної постанови Кабміну.

“Слід наголосити, що реєстрація або перереєстрація, а також зняття з обліку транспортних засобів здійснюється за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації або проживання фізичної особи чи місцезнаходження юридичної особи. При цьому у реєстраційних документах зазначається місце реєстрації або проживання фізичної особи або місцезнаходження та стоянки юридичної особи, за якою реєструється транспортний засіб”, – говорить юрист.

Кого можна вписати в техпаспорт?

В новий техпаспорт автомобіля можна вписати співвласника автомобіля або декількох близьких родичів, які будуть мати право на керування вашим авто. Для цього необхідно написати відповідну заяву, приклавши до неї копії паспортів тих, кого ви вказуєте. При цьому слід пам’ятати, що наявність неоплачених штрафів в осіб, яких ви побажаєте вписати в техпаспорт, завадить вам поставити автомобіль на облік, тому потрібно заздалегідь перевірити, чи немає у цих людей таких штрафів.

Якщо автомобіль було ввезено в Україну

Слід звернути окрему увагу на особливість реєстрації транспортного засобу, який було ввезено в Україну. Так, державна реєстрація авто, що перебували в експлуатації та ввезені на митну територію України, проводиться за умови відповідності конструкції і технічного стану даної марки автомобілів та їх складових частин обов’язковим вимогам і стандартам України, що підтверджується сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката. Копію такого сертифіката або свідоцтва власники мають подати до сервісного центру МВС. Реєстрація конфіскованих транспортних засобів або транспортних засобів, право власності на які встановлено за рішенням суду, проводиться на підставі відповідного рішення суду.

Взагалі ввезені в Україну транспортні засоби підлягають державній реєстрації на підставі заяв власників і митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії чи електронних митних декларацій або виданих митними органами посвідчень про їх реєстрацію в сервісних центрах МВС. У випадку ввезення двох або більше транспортних засобів для власних потреб за однією митною декларацією на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії такі засоби реєструються на підставі засвідченої митним органом її копії, що скріплюється особистою номерною печаткою працівника митної служби та печаткою митного органу.

Реєстрація самостійно сконструйованих транспортних засобів

“Згідно законодавства в Україні допускається також державна реєстрація легкових автомобілів, які складені самостійно з частин транспортних засобів, самостійно сконструйованих мотоциклів, легкових, а також вантажних автомобілів, повна маса яких не перевищує 3500 кілограмів. Підлягають реєстрації також причепи та напівпричепи до таких транспортних засобів. Але слід пам’ятати, що такі транспортні засоби мають бути виготовлені відповідно до обов’язкових вимог, норм і стандартів України, на підставі документів, що підтверджують правомірність придбання складових частин із зазначенням їх ідентифікаційних номерів, а також висновків Головного сервісного центру МВС та інших, визначених Кабінетом Міністрів України підприємств, установ та організацій”, – пояснює Катерина Коваленко.

Наостанок додамо, що державна реєстрація транспортних засобів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів, а також внесення в установленому порядку платежів за проведення огляду транспортних засобів, державну реєстрацію, зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків.


Не пропустіть