Знамениті бронеавтомобілі АРС виявилися непридатними для реальних боїв (Фото)

Бронетранспортери APC, які Німеччина поставила Україні в рамках військової допомоги, виявилися непридатними для використання на передовій. А все тому, що їхня броня захищає тільки від куль, а ось протимінного та осколкового захисту у них немає, пише autocentre.ua.

Відповідний висновок опублікувало видання BILD. Фахівці заявляють, що БТРи від німецького концерну FFG абсолютно не підходять для передової, а лише тилових операцій ЗСУ. Їхня тонка броня не здатна захистити українських бійців від артилерійського, ракетного та мінометного вогню супротивника. Однак це не було заявлено під час постачання техніки німецькою стороною, а виявлено лише після початку їх експлуатації у бойових операціях.

Відомо, що всього Німеччина мала передати Україні 66 бронетранспортерів, але поки що в Україну прибуло лише 48 машин. Зазначається, що спочатку Міноборони ФРН планувало надати ЗСУ важкі БТРи Fuchs від Rheinmetall, але потім віддали перевагу АРС. Це рішення назвали «найекономічнішим і швидко доступним».

Але розслідування BILD показало, що рішення зовсім не доступне, оскільки ціни на БТРи завищили втричі. На світовому ринку APC від TAG коштують близько 200 000 євро, а Міноборони ФРН заплатило за них по 600 000 євро за одиницю. До того ж виконали замовлення зі збирання бронетранспортерів не у Німеччині, а на заводі TAG в ОАЕ.

Примітно, що Міноборони Німеччини не визнає своєї провини і посилається на Київ. Німецька сторона заявила, що «посилений протимінний захист тоді не вимагала Україна». Водночас анонімний український чиновник сказав BILD, що, «звичайно, ми хотіли б машини з протимінним захистом», але «німецька сторона їх не пропонувала».

За фактом невідповідності, яка «вартувала людських життів» розпочато розслідування. Військовий експерт Карло Масала заявив, що «якщо з’ясується, що в Україну поставили лише легкоброньований варіант, то це буде чистої води скандал із закупівлями». Причому буде проведено як внутрішнє розслідування, так і зовнішній аудит Рахункової палати.


Не пропустіть