Україна модернізує бронетранспортери БТР-60ПБ, подаровані Болгарією (Фото)

Україна почала модернізацію бронетранспортерів БТР-60ПБ, наданих Болгарією, як військова допомога. Ця ініціатива стартувала на початку року, коли Україна отримала першу партію зі 100 БТР-60ПБ-МД1, які раніше зберігалися на складах МВС Болгарії.

Ця техніка, яка значною мірою застаріла за технічними характеристиками, проходить комплексну модернізацію до стандартів сучасної війни, а також буде повністю відремонтована. Модернізація охоплює покращення мобільності, захисту та вогневої потужності, що значно пожвавлює можливості БТР-60ПБ.

Слід зазначити, що болгари вже допрацювали свої БТР-60ПБ у варіант, відомий як БТР-60ПБ-МД1, але жодна з цих машин не була відправлена ​​до Збройних Сил України.

Для болгарських БТР-60ПБ на території України провели заміну старих подвійних 90-сильних двигунів ГАЗ-40П на два нові 102-сильні двигуни Deutz BF4M2012 з Німеччини. Це оновлення підвищує потужність автомобіля до 205 кінських сил, зберігаючи вагу 10 500 кг. Стратегія модернізації надає перевагу використанню двох двигунів замість одного, щоб спростити процес і мінімізувати структурні зміни, на відміну від попередніх болгарських оновлень, які вимагали значних модифікацій броньового корпусу та моторного відділення.

Зміни включають заміну непрактичних люків на правильні двері з боків десантного відділення, що полегшує вихід для солдатів. Розташування сидінь усередині також було змінено, щоб збільшити місткість. Зараз машина вміщує сім десантників і трьох членів екіпажу — командира, механіка-водія та навідника, останній керує закритою кулеметною вежею.

Озброєння включає 14,5-мм кулемет КПВТ і 7,62-мм кулемет ПКТ, доповнені новими оптичними і тепловізійними системами прицілювання. Крім того, місце водія-механіка оснащене українською тепловізійною системою «СПО МБТ» з камерами, що забезпечують видимість до 600 метрів вперед і 25 метрів позаду. Броня БТР-60ПБ була укріплена сталевими панелями Armox 500T, ефективними проти вогню стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів, зберігаючи при цьому десантні можливості машини.

Ці удосконалення, характерні для української бронетехніки, також включають нову цифрову радіостанцію «Либідь К-2РБ» і навігаційну систему CH-4215, що гарантує, що новий БТР-60D залишається життєздатним активом у сучасних сценаріях військового конфлікту.

Джерело wheel-news.com

Не пропустіть