«Українська» машина для розмінування пройшла сертифікацію (Фото)

Українська компанія A3tech, яка збирає хорватські машини DOK-ING, отримала український сертифікат відповідності на машину для розмінування DOK-ING MV-4. Наступним кроком стане локалізація виробництва в Україні, пише autocentre.ua.

DOK-ING MV-4 — це легка роботизована машина для розмінування та знешкодження вибухових предметів. Вона стійка до детонацій протиракетних мін та порівнянних із ними за інтенсивністю боєприпасів. Машина має вбудовану систему для розвідки та спостереження. До місця роботи її можна доставити звичайним тягачем, автовозом чи причепом.

На початку квітня MV-4 пройшла випробування на полігоні на трьох типах ґрунтів (пісок, гравій, чорнозем) та на ділянці з густою рослинністю. Машина витримала серію підривів близько 600 грамів у тротиловому еквіваленті.

Найближчим часом A3tech розпочне «польові» випробування важкої машини MV-10. Це єдина у світі роботизована система для розмінування з подвійним інструментом. Спереду до неї встановлено молотовий інструмент, ззаду — румпель.

Обидва хорватські комплекси чудово показали себе під час розмінування Херсонської області. Локалізація їх виробництва дозволить скоротити час ремонту пошкодженої техніки та полегшить доступ до запчастин.

З початку 2024 року A3tech збільшила свій штат на 12% та залучила до виробництва комплектуючих ще один завод. У планах залучення другого заводу.

Це спростить доступ до техніки операторам гуманітарного розмінування. Зі слів заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, їх в Україні вже майже сорок і ще більше проходять сертифікацію. Також міністерство працює над тим, щоб партнери, які підтримують гуманітарне розмінування, закуповували техніку українського виробництва.


Не пропустіть