Український ОТРК “Грім-2” вже проходить ходові випробування

Україна створила свій ракетний комплекс. ОТРК “Грім-2” вже проходить ходові випробування, пише autoconsulting.com.ua.

Український ОТРК “Грім-2” вже проходить ходові випробування. Як повідомляє дніпровське КБ “Південне” не тільки повністю розробило ракетний комплекс, а й створило під нього 5-осне шасі, тим самим розвіявши всі сумніви скептиків. Таким чином, вже через кілька місяців в Україні з’явиться власний ОТРК із заявленою дальністю ураження 300-450 км, здатний вражати як наземні, так і повітряні цілі.

Розробники “Південного” спочатку вирішили виходити з концепції, за якою одна ракета буде використовуватися для ураження різних типів цілей – наземних, повітряних і морських. Тобто це “три в одному”, в залежності від завдань.

Таким чином, створивши одну ракету і оснастивши її різними бойовими частинами і системами наведення, Україна отримує одночасно новий засіб протиповітряної оборони, берегової охорони і далекобійний оперативно-тактичний комплекс. На можливостях останнього варто зупинитися докладніше.

“Грім-2” представляє собою мобільну пускову установку з двома ракетами типу “земля-земля”. Згідно з офіційними даними, ракети цього комплексу дістають противника на дистанції до 300 кілометрів. Але це цілком може бути формальним юридичним обмеженням, яке пов’язане з “Режимом контролю за ракетними технологіями”, який забороняє продаж іноземним державам ракет “земля-земля” з більшою дальністю. У разі замовлення цих ракет українською армією, дія “Режиму контролю” сили мати не буде, а значить зброярі зможуть передавати українській армії більш далекобійні комплекси.

Ще однією важливою деталлю українського “Грома”, яка значно підвищує бойові можливості комплексу, є розміщення відразу двох ракет на одній пусковій установці. Таким чином, один екіпаж може випустити відразу дві ракети по двом різним цілям одночасно. Така особливість також використовується в російському “Іскандер-М”.

Те, що “Грім-2” виїхав на випробування означає, що Україна не тільки отримує потужну зброю, але і власне 5-вісне шасі. І в подальшому інтерес представляє і потенціал використання нової машини. З нею теж можна виходити на ринок озброєнь і перевести на використання власних шасі під старі ракетні комплекси ППО.

До сих пір в Україні випускали максимум 4-вісні шасі, які підходять для ОТК меншої дальності.