Як підібрати литі диски на авто

Багато вітчизняних автолюбителів після покупки автомобіля задаються питанням про заміну заводських штампованих колісних дисків на литі. Адже не кожна комплектація нової машини оснащується більш дорогими литими дисками, так само, як і не кожен продавець б / у автомобіля буде реалізовувати свою машину разом з такими дисками. Але як підібрати литі диски на авто? Вибирати литі диски потрібно раціонально, не тільки відштовхуючись від розмірності, адже правильно підібрані колісні диски гарантують безпеку при русі на автомобілі, впливають на витрату палива, на збільшення терміну служби деталей і запчастин підвіски і трансмісії. Природно, кожен власник авто також чимале значення приділяє зовнішньому вигляду дисків, які б підкреслили його індивідуальність.

литые диски

Як підібрати литі диски по марці авто

На відміну від сталевих штампованих колісних дисків легкосплавні диски мають ряд плюсів. До них відносяться:

Щоб підібрати литі диски по марці авто потрібно знати основні геометричні параметри посадкового місця на вашому автомобілі або маточини. Виходячи з цього, підбирається і диск з такими параметрами:

Діаметр центрального отвору.
Діаметр отворів кріплення і їх кількість (в міжнародному позначенні це показник позначається як PCD, або Pitch Circle Diameter).
Спосіб затяжки болтів або гайок (цей параметр різниться можливістю затягування на «площину», «конус» або «сферу»).
На кожному литому диску завжди вказується свій типорозмір із зазначенням всіх геометричних розмірів. Розберемо для прикладу диск з таким маркуванням – 6.5Jx16 H2 5/112 ET50 dia-57.1 . Тут цифра 6.5 позначає ширину обода диска, J – форму борту, х – обід в нерозбірному виконанні, 16 – номінальний посадочний діаметр, H2 – виступ для кріплення безкамерної шини, 5/112 – параметр PCD (5 отворів на діаметр 112 мм), ET 50 – виліт диска 50 мм, dia 57.1 – діаметр центрального отвору.

Що стосується зовнішнього вигляду дисків, то на сьогоднішній день пропонується дуже великий перелік різноманітних дизайнерських малюнків, форм і забарвлень.