5 кроків порятунку з автомобіля, що тоне

Дорожньо-транспортні пригоди – це не тільки зіткнення на шоссе чи перекидання автомобіля в кювет. Є ситуації, коли, наприклад, машина падає з мосту в річку або просто в’їжджає у воду на великій швидкості і починає тонути.

Правильна реакція і чіткі дії допоможуть зопалу не вчинити неправильно. Паніка – найгірший порадник у такій ситуації. П’ять кроків до порятунку повинен знати кожен водій, передає портал Лента. co.

Крок 1

Необхідно від’єднати ремінь безпеки після першого контакту з водою. Якщо у машині є пасажири, вони повинні зробити так само. Можливо, ремінь доведеться різати, на цей випадок необхідно мати з собою ніж.

Крок 2

Слід постаратися вибратися з машини до того, як вона зануриться в воду повністю. Тиск води сильно перешкоджає відкриттю дверей, так що потрібно спробувати опустити скло і вилізти через вікно. Якщо аварія відбудеться, електросистема автомобіля буде функціонувати ще хвилини три. Як тільки автомобіль потрапить у воду, необхідно перевірити електроніку, спробувавши опустити вікно. Якщо не вийшло, вихід один – розбити його.

Крок 3

Якщо не вийшло покинути транспортний засіб до того, як він пішов під воду, слід щільно зачинити усі вікна і наказати дітям, якщо вони є в машині, встати на ноги. Далі необхідно відімкнути всі замки. Як тільки автомобіль перестане занурюватися, тиск води зовні і всередині машини зрівняється. Після цього потрібно усім в авто зробити глибокий вдих і відкрити двері.

Крок 4

Набравши повні кисню легені і вибравшись з машини, треба пливти до поверхні води, поступово видихаючи повітря. Необхідно слідкувати за тими, хто пливе позаду. У такій стресовій ситуації висока ймовірність паніки, людина може даремно розтратити свій повітря і їй, напевно, буде потрібна допомога когось більш стриманого і зібраного.

Крок 5

Треба добратися до суші. Винятком з цього правила є річки зі швидкою течією. Якщо транспортний засіб застрягне посеред такої річки і не потоне, слід вибратися на його дах і подавати сигнал про допомогу усіма можливими засобами. Намагатися виплисти з річки з бурхливою течією занадто небезпечно, але якщо автомобіль тоне, а підмоги не видно, необхідно ризикнути.

http://znaj.ua/


Не пропустіть