Ремонт насоса гідропідсилювачя керма

Гідропідсилювачі керма на автомобілях з’явилися досить давно – багато водіїв оцінили цю функцію. Гідропідсилювач дозволяє управляти автомобілем більш комфортно, не докладаючи до повороту керма занадто великі зусилля. Це забезпечується завдяки насосу ГУР, який нагнітає тиск до тієї сторони поршня, яка знаходиться навпроти боку, куди повертає автомобіль. Насос ГУР – невелике, але дуже важливий пристрій – саме від нього залежить стабільність і ефективність роботи гідропідсилювача. Унаслідок активного використання в процесі кожної поїздки насос повільно, але вірно зношується. Рано чи пізно це призводить до необхідності робити ремонт насоса ГУР. Він робиться в автомобільному сервісі.

Як зрозуміти, що вже пора ремонт насоса гидросусилителя руля авто?
Їзда з несправним насосом гідропідсилювача керма – заняття небезпечне як для водія, так і для сторонніх учасників дорожнього руху. У самий невідповідний момент насос може остаточно вийти з ладу, і управління автомобілем стане дуже складним. Щоб такого не сталося, необхідно звертати увагу на такі симптоми, які явно вказують на наявність несправностей в насосі гідропідсилювача керма:

В одну сторону кермо повертається помітно складніше (або навпаки – легше), ніж в іншу.
Після виходу автомобіля з повороту кермо застряє в прокручене положенні, не повертається.
Для повороту керма потрібно помітно більше сил, ніж раніше. Іноді навпаки – надто мало.
З моторного відсіку доноситься занадто гучний шум насоса гідропідсилювача, що не відзначається раніше.
На кермі відчуваються вібрації і сильне биття, причому вони спостерігаються навіть на рівній дорозі.
Якщо до уваги постійно потрапляє один або кілька зазначених ознак відразу – варто якнайшвидше звернутися в автомобільний сервіс, де майстри виконують професійний ремонт насосів ГУР.

Алгоритм ремонтних робіт
Ремонт насоса ГУР для фахівців з досвідом – завдання просте. Вона виконується за вже давно отточенному алгоритму, придатному для насосів від різних виробників. Порядок дій такий:

Зняття насоса з гідравлічної системи автомобіля, подальша промивка пристрою під водою.
Дефектовка пристрої – огляд вала на предмет корозії, перевірка дзеркал, клапанів, підшипників.
Складання списку необхідних ремонтних робіт і подальше їх проведення майстрами сервісу.
Контрольна перевірка роботи відремонтованого насоса ГУР на спеціальному гідравлічному стенді.
Установка відновленого насосу гідравлічної системи управління в моторний відсік автомобіля.
Незважаючи на часто великий обсяг робіт, ремонт насосів ГУР Сhevrolet рідко займає більше двох годин часу, якщо починати відлік з моменту демонтажу пристрою. Довго чекати автовласникові не буде потрібно.

Чому насос виходить з ладу?
У більшості випадків поява несправностей насоса ГУР пов’язано з неправильною експлуатацією системи. Водії через незнання або необережності заливають невідповідну рідина, або зовсім забувають про те, що її необхідно регулярно міняти. Під час експлуатації всередині системи можуть утворюватися бульбашки повітря, з’являтися частинки пилу, бруду і різні сторонні предмети. Вони теж негативно позначаються на роботі насоса гідропідсилювача керма, що часто призводить до поломки і появи необхідності в ремонті ГУР. Не рідкісні випадки, коли поломка насоса пов’язана з його неправильним ремонтом, обслуговуванням або установкою.


Не пропустіть